Bitcoin veya kripto para birimi, 2009’da doğmuş ve üçüncü bir taraf aracılığıyla çevrimiçi olarak doğrudan dijital alışverişe izin veren sanal bir para birimidir. Bu aktarım sistemi, temelde tamamen merkezi olmayan bir eşler arası ağa dayanmaktadır. Diğer şeylerin yanı sıra, bir ödeme aracıdır. Aynı zamanda gerçek bir değer deposudur.
Bitcoin yatırımcıları için siber güvenlik riskleri nelerdir?
Kripto para, sanal işlemler dünyasında giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak ne kadar avantajlı olursa olsun, siber saldırılara karşı tamamen bağışık değildir. Kripto paralarınızı tehdit eden yazılımları birlikte tanıyalım…
Truva Atı :
Kripto para hırsızları, bitcoin borsalarına giren ve bozuk programlar aracılığıyla onları çalan bilgisayar korsanlarıdır. Farklı hesaplar arasında bitcoin aktarırken, kullanıcı genellikle yazılımdaki “alıcı adresi” kutusuna tekrar yazmak yerine alıcı kimliğini kopyalayıp yapıştırır. Bu kodun bir “Truva atı” kullanılarak kendi tanımlayıcısı ile değiştirilmesiyle, bu “düzenlemenin” yazarına bir tabakta olduğu gibi kurbanın parası ve kendisi bile farkında olmadan sunulur. Kaspersky uzmanları, aslında, bu bilgisayar korsanlarının, aynı derecede güvenilir bir değiştirme numarasını kolayca tasarlamak için, bitcoin tüccarlarının adreslerinin çoğunun aynı sayıda karakterle aynı kombinasyonla başladığı gerçeğine güvendiğini açıklıyor.
WanaCrypt0r 2.0 fidye yazılımı:
Bu kötü amaçlı yazılım, Microsoft Windows’un güvenlik sistemindeki küçük bir kusurdan, özellikle bilgisayara bulaşmak için eski sürümlerden yararlanır. Böylece, kullanıcıyı şüpheli bir eki açması için kandırarak virüsü yayabilir. Birkaç dakika sonra, virüslü bilgisayarda bir fidye notu, bir bitcoin logosu ve verilerin silinmemesi için talep edilen miktarın ödenmesi için bir adres içeren bir hata mesajı belirir. Bu şekilde siber suçlu, RSA veya RCA gibi şifreleme algoritmaları kullanarak önemli klasörleri veya dosyaları şifreler, böylece bunlara erişiminizi engeller ve sizi ona bitcoin ödemeye veya şifre çözme anahtarını iletmeye zorlar. Ne yazık ki, şantajına boyun eğseniz bile, hacker nadiren sözünü tutar ve çoğu durumda korsan olduğu içeriğe tekrar ulaşmanızı sağlamaz.
%51 Saldırısı: Blok Zinciri Kontrolü
Bu durumda, bilgisayar korsanı blok zincirinin verilerini değiştirir. Sırasıyla yeni bir tane oluşturmak ve dağıtmak için en uzun versiyonun en geçerli olduğu altın kurala dayanır. Kurnazca, halka açık blok zincirinde bir bitcoin borsasını listeledikten hemen sonra kendi blok zincirini kurmak ve tüm finansal geçmişini değiştirmek için %50’den fazla madencilik yetkisini kullanıyor. Toplam, daha sonra hesabına yatırılır ve daha sonra işlemi açıklamadan yeni blok zincirini yayınlayabilir. Kripto para birimini ikinci kez bozdurduktan sonra hesabını iptal ettirir ve borsa para kaybeder.
Kripto yatırımı yaparken siber saldırılara karşı korumak için 2 önlem
İletişim kanalınızı güvenli hale getirin: Kripto para borsalarınızın tamamen güvenilir olması için şifreli bir Wi-Fi bağlantısı kullanmalısınız, böylece işlemle ilgili verilere el konulmaz, hatta birileri sayfayı kopyalayıp paranızı çalamaz. Gerçekten de genel ağdan farklı olarak, ev bağlantınız korunabilir. Bunun için işlemlerinizin güvenliğini artırmak için şifreli bir VPN kullanmanız gerekir.
Sorumlu bir yatırımcı olun: İşlemlerinizin teknik korumasına ek olarak, işlem yaparken üstlenmeniz gereken bir sorumluluk payınız vardır. Öncelikle, bilinmeyen veya şüpheli hiçbir dosya veya yazılımı açmayın ve internet üzerinden yapılan hiçbir öneriyi kabul etmeyin. Ardından, kazançlarınızı tamamen güvenli bir şekilde yatırmak için çevrimdışı bir cüzdan planlayın ve şifrenizi her zaman bilgisayar korsanlığı girişimlerine karşı koruyun. Buna ek olarak, ünlü kişiler tarafından sıklıkla verilen aşırı cömert para vaatlerine dikkat edin, çünkü hesapları kesinlikle hacklenmiştir. Aksi takdirde dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.
Kripto Para Analisti/Cem Arslan