Batı ile Rusya arasındaki siber savaş yoğunlaşıyor. Uzmanlar, kripto alanı için sonuçlar konusunda uyarıyor. Risk ne kadar büyük ve nasıl en aza indirilebilir? Korku büyük: Rusya ile Batı arasında bir siber savaş giderek kızışıyor. Politikacılar, uzmanlar ve yetkililer alarma geçti. Daha geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden, Rus siber ordusu saldırıları konusunda uyardı: “Gelecekler.”
Siber güvenlik sektörü kargaşa içinde. Mart ayında düzenlenen bir konferansta uzman Jonathan Reiber, “her zamankinden daha fazla korku” olduğunu açıkladı. Kripto dünyası da bu siber savaşta bir savaş alanı. Hack’ler yıllardır kripto alanında güveni sarsmayı başardı. Merkezi kripto borsaları ve merkezi olmayan finans (DeFi) hizmet sağlayıcıları özellikle savunmasızdır. Veri hizmeti sağlayıcısı Chainalysis, yalnızca 2021’de bilgisayar korsanları tarafından 12 milyar dolardan fazla kripto paranın çalındığını tahmin ediyor. Ve bugün 30 Mart 2022, bilgisayar korsanları blok zinciri oyunu Axie Infinity’nin günlüğünden 600 milyon doların üzerinde para kazandı. DeFi alanında şimdiye kadarki en kötü hack oldu . Batı ile Rusya arasındaki siber savaşta bilgisayar korsanları hangi kripto paraları hedefleri alabilir? Küçük yatırımcılar için risk ne kadar büyük ve kendilerini korumanın en iyi yolu nedir?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladıktan kısa bir süre sonra, hacker topluluğu Anonymous, Kremlin’e siber savaş ilan ettiğini açıkladı. Russia Today ve Russ.ru gibi Rus devlet medyasına saldırdı, web sitelerini kapattı ve savaş karşıtı mesajlar verdi. İki hafta önce Anonymous, Rus enerji şirketi Rosneft’in bir Alman yan kuruluşundan 20 terabaytlık veri çaldı. Yaklaşan misilleme grevlerine ilişkin endişeler artıyor.
Rus hackerlar Bitcoin çalmış!
Çünkü bu saldırılar sırasında en kötü şöhretli Rus hacker gruplarından biri Moskova ile “tam dayanışmasını” ilan etti. Adı Conti. FBI, bazıları kritik altyapıya yönelik olmak üzere yalnızca ABD şirketlerine yönelik 400’den fazla saldırı sayıyor. “Conti” deki Rus bilgisayar korsanları, kullanıcı verilerini ve Bitcoin’i çalmak için Truva atları olarak adlandırılan karmaşık bilgisayar virüslerini de kullanıyor.
Siber savaş ve sonrası
Chainalysis’in siber güvenlik şefi Betsy Bevilacqua, Ukrayna’ya yönelik saldırı saldırılarında olası “ikincil hasar” konusunda uyarıyor ve “Bu benim en büyük endişem” diyor. “Daha önce 2017’de buna benzer bir şey gördük. O sırada Rusya’ya atfedilen bilgisayar korsanları, Ukrayna’nın finansal sistemine bir Truva atı ile saldırdı. Ancak, kötü amaçlı yazılım hızla dünya çapında yayıldı ve yaklaşık on milyar ABD doları civarında küresel hasara neden oldu – tarihin en yıkıcı siber saldırılarından biri.” dedi.
Borsalar ve DeFi hizmet sağlayıcıları önümüzdeki aylarda yüksek alarmda olmalı ve ayrıca kullanıcılar da öyle. Richard Gardner, “Kişisel olarak kripto para birimleriyle ilgileniyorsanız, bir donanım cüzdanı kullanmayı tercih etmelisiniz” diyor. Bu tür donanım cüzdanları, kripto para birimlerinin depolandığı, genellikle USB çubukları olan fiziksel cihazlardır. Birkaç yüz avroya mal oluyorlar ve kurulumu nispeten kolay.
Diğer depolama biçimlerinden farkı: Donanım cüzdanları internete kalıcı olarak bağlı değildir, bu nedenle “soğuk” olarak kabul edilirler. Bu, kripto borsalarında ve DeFi protokollerinde klasik bir özel cüzdan veya depolama ile karşılaştırıldığında mümkün olan en yüksek güvenliği garanti eder. Bunlar, saldırılara ve kimlik avı saldırılarına karşı savunmasızdır.