İki hafta önce twitter’da @Dinodealer isimli bir NFT satıcısı, NFT satmanın (ve elbette almanın da) karmaşıklığı nedeniyle uğradığı milyon dolarlık zararı gözler önüne serdi. Oldukça değerli bir Ether Rock’ını 444 Ether (yani 1.2 milyon dolar) karşılığında NFT pazar yeri OpenSea’de listelemek isterken yanlışlıkla 444 WEI yazarak 1 sentin on iki binde birine listelemiş oldu. Bir bot tarafından anında yakalanarak bedavaya satın alınan bu değerli NFT’den uğranan zarar ne ilkti ne de sonuncu olacak.
KRİPTO PARA İLE NFT ÇİLESİ
Yine de tarihteki en pahalı NFT satış hatalarından biri olduğu kesin. Sebep ise NFT’lerin yakın zamana kadar sadece kripto para ile alınıp satılması ve daha da popülerleşmesinin önündeki engel de alıp satılmasının bu kadar komplike olması olarak gösteriliyor.
Bir NFT’ye sahip olabilmek için önce bir dijital cüzdan almak, alıcının bir alışveriş hesabı açması, buraya bir banka hesabından veya kredi kartından para yüklemesi gerekiyor ve alım-satım sırasında daha da fazlasıyla karşılaşması olası.
Örneğin Ethereum ile alışveriş yapmak istediğinizde buna en büyük engellerden biri de 3 bin 454 dolarlık Ether fiyatıdır. 100 dolarlık bir NFT almak için bol sıfırlı bir hesaplama yapmanız gerekir çünkü 100 dolarlık NFT’nin karşılığı 0.02895 Ether’dir. Bunun pek de akılda kalıcı ve kolay ödeme yapılabilir bir fiyat olmadığı ortada.
OPENSEA, DEVRİMİN KİLİDİNİ AÇTI
İşte bu yüzden Mart ayının son gününde OpenSea, kredi kartından kripto paraya ödeme aracısı olan MoonPay ile işbirliğine giderek Apple Pay ve Google Pay ile bir NFT satın alınmasına imkan verecek operasyonu başlattı. Bu aslında NFT dünyası için devrim niteliğinde bir açılımı ifade ediyor. Çünkü kripto para merkezli başlayan bir varlık, giderek ana akıma yani geleneksel ödeme sistemlerine yakınsıyor. Bu da NFT’leştirilebilir fiziksel dünyanın hızla büyüyebileceği evrenin kapılarını açıyor.
MÜZİK NFT’LEŞİYOR
Bunların örneklerinden biri Warner Music ve Universal Music gibi müzik platformlarının metaverse’te arazi satın alarak NTF şarkıları ve albümlerini gerçeğe dönüştürebilecek geliştirmecilerle iş yapmaya başlamasıyla gördük. Çünkü NFT modeli format veya telif korsanlığını ortadan kaldırabilecek potansiyeli müzik dünyasının önüne seriyor.
TOMMY HILLFIGER’İN METAVERSE’TE GERÇEK KOLEKSİYONU
Hatta Decentraland’in Metaverse Moda Haftası’na Tommy Hilfiger’ın koleksiyonundan gerçek bir ürünle katılıp burada satış yapması da bu evrenin ne kadar genişleyebileceğinin en önemli göstergelerinden biri. İşte tam da bu nedenle kredi kartıyla NFT alışverişi, bu evrenin kripto para bağımlı bir şekilde ilerleyemeceğinin en önemli kanıtlarından bir olarak duruyor.
NFT’LER TV’LERE GİRİYOR
OpenSea’nin ardından rakibi Nifty Gateway de bir NFT pazarını Samsung akıllı TV’lerinde açabileceği bir ortaklık duyurdu.
Nifty Gateway’in kurucusu Duncan Foster, yaptığı bir açıklamada, “Müşterilerin NFT satın alma, satma, yaratma işlemlerini her zamankinden daha sorunsuz hale getirecek kadar basitleştireceklerini” açıkladı. Foster, Samsung marketin banka ve kredi kartlarını kabul edeceğini de ekledi.
Mastercard’da Dijital Varlık ve Blok Zinciri Ürünleri ve Ortaklıklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Raj Dhamodharan, bir blog yazısında NFT’leri satın almanın yeni kolaylığını övdü: “Bugün, bir dijital sanat eseri gibi bir NFT satın almak istiyorsanız, önce bir kripto cüzdanı açmanız, kripto satın almanız, ardından onu çevrimiçi bir pazarda bir NFT satın almak için kullanmanız gerekiyor. Kripto para meraklıları bu sürece alışkın. Ancak çoğu insan için bu basit değil, sezgisel de değil. Çok daha kolay olması gerektiğini düşünüyoruz. Kredi kartı veya banka kartı ile NFT alınabilmesi NFT’lerin herkes için ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır.”