Kripto ekosistemi ve onunla birlikte işlenen veri miktarı büyüyor. Ancak akıllı sözleşmelerdeki bilgilerin doğruluğunu kim garanti eder? Yanlış veriler ciddi sonuçlara yol açabilir. Oracles, işlerin bu kadar ileri gitmesini önlemek için kullanılır.
Hava durumu tahminleri ve kripto fiyatlarının ortak noktası nedir? Güvenilir veri kaynaklarına bağlıdırlar. Blockchain ağları kapalı sistemlerdir. İşlemler ve akıllı sözleşmeler hakkındaki bilgiler tüm ağ katılımcıları için şeffaf olsa da, dışarıdan hiçbir bilgi girmez. İşte tam da bu noktada Oracles devreye giriyor.
Çünkü Oracle’lar, blok zincir ağlarına harici veriler sağlayan, aracılar olarak da adlandırılan bağımsız bilgisayar programlarıdır. Bunlar kripto para fiyatları veya meteoroloji istasyonlarından ölçülen değerler olabilir. Oracle’lar, çoklu imza sözleşmeleri adı verilen sözleşmeler aracılığıyla akıllı sözleşmelere entegre edilir. Bunlar, tüm sözleşme ortakları tarafından imzalanmalıdır ve basitten karmaşığa doğru yapılarını gösterebilir.
Oracle çeşitleri nelerdir?
Beş çeşit kehanet vardır. Yazılım oracleları, uçuş iptalleri veya hava durumu verileri gibi çevrimiçi olarak mevcut olan verileri iletir. Donanım kahinleri, tedarik zincirlerini kontrol etmek için kullanılan RFID sensörlerinden gelen veriler gibi gerçek dünya bilgilerini iletir. Gelen oraclelar blok zincirlerine gerçek zamanlı alıntılar gibi harici veriler sağlarken, giden oraclelar verilerin ters yönde iletilmesine izin verir: Akıllı sözleşmeler bilgileri dışarıya gönderir. Son olarak, Consensus Base’d Oracles’da, bağımsız veri sağlayıcıların bir konsensüsünü oluşturmak için birden fazla oracle bağlanır.
Akıllı sözleşmeler neden gerekli?
Oracles, akıllı sözleşmeler için özel bir işlev gerçekleştirir. Akıllı sözleşmeler, başlangıçta belirli koşullar altında kendi kendini yürüten basit sözleşme yapılarından başka bir şey değildir: Akıllı sözleşme, A kişisinin X olayı gerçekleştiğinde B kişisine para transfer etmesini şart koşuyorsa, akıllı sözleşme de X olayı gerçekleştiğinde tetiklenir.
Bu, iki müteahhit arasındaki bir kredi örneğinde olduğu gibi, basit düzeyde iyi sonuç verir. X Olayı, önceden kararlaştırılan bir tarih olabilir. Peki ya akıllı bir sözleşmenin tetiklenmesi birkaç koşulla bağlantılıysa? Akıllı bir sözleşmeyi hayata geçirmek için gerçek dünyadan daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda, akıllı sözleşmeler de hataya daha açık hale gelir. Ve ne kadar çok sermaye taşırlarsa, hatalar o kadar ciddi olabilir.
Örneğin, hava durumu sigortası olarak akıllı bir sözleşme, fırtına durumunda organizatörlerin zararlarını karşılar. Sözleşme bunun için ölçülen değerler gerektirir. Yanlış bilgi verilmesi hem sigorta şirketine hem de sigortalıya ciddi maddi zararlar verebilir.
Chainlink: DeFi için Oracle
Chainlink, zincir dışı verileri oracles aracılığıyla akıllı sözleşmelere besleyen ve onu birçok merkezi olmayan finans (DeFi) uygulaması için önemli bir omurga haline getiren bir düğümler ağıdır. Chainlink ekosistemi şu anda 700’den fazla entegrasyona ve ortaklığa sahiptir, en bilinenleri DeFi protokolleri Aave ve Synthetix’tir. Akıllı bir sözleşmenin belirli bilgilere ihtiyacı varsa, Chainlink protokolüne bir talepte bulunur (sözleşme talep eder). Chainlink, talebi üç alt sözleşme içeren yeni bir akıllı sözleşme (SLA sözleşmesi) olarak işler.
Chainlink İtibar Sözleşmesi, düğümleri güvenilirliklerine göre seçer. Düğümler, doğru verileri ileterek itibarlarını artırır, böylece güvenilmez kehanetleri ortadan kaldırır. Chainlink sipariş eşleştirme sözleşmesi, talebi ilgili düğümlere iletir. Son olarak Zincir Bağlantı Toplama Sözleşmesi, kehanetlerin sonuçlarını karşılaştırır. Veriler, bir API aracılığıyla Chainlink protokolüne geri beslenir.