İsrail geçtiğimiz yıl resmi para birimi şekeli dijitalleştirmek için çalışmalara başlamıştı. İsrail Merkez Bankası halkın dijital şekeli benimsemesinin ülkenin bankacılık sistemi üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını belirtti.
Bankanın analizinde, dijital şekel ihracını takiben bankalarda tutulan kamu mevduat hacminde bir düşüş olacağı ve bu düşüşün bankacılık sisteminin faiz giderlerinde bir miktar artışa yol açabileceğinin altı çizildi. Bu durumun bankacılık sisteminin toplam geliri üzerinde de negatif bir etkisi olabileceği belirtildi. Her ne kadar İsrail Merkez Bankası şu an için resmi dijital para birimi çıkartma kararını vermediğini dile getirse de, böyle bir ihtimale karşı çalışmaların sürdürüldüğü açıklandı.
Merkez Bankası’nın bildirisinde aynı zamanda yürütme komitesinin Mayıs 2021 belgesindeki bazı önemli bulgulara da değinildi. Halkın mevduatından belirli bir miktar paranın İsrail’in milli dijital para birimine aktarılması, bankacılık sisteminin ve İsrail Merkez Bankası’nın bilançoları üzerinde çeşitli etkiler yaratacaktır. Pasif tarafta “kamu mevduatı” kalemindeki, aktif tarafta ise “İsrail Bankası’ndaki mevduat” kalemindeki düşüş nedeniyle bankacılık sisteminin bilançosu daralacaktır.
İsrail Merkez Bankası bankacılık sisteminin merkez bankası dijital para birimini piyasaya sürülmesinden önceki seviyelerde halka yönelik kredi portföyünü korumaya çalışması durumunda, bu gelişmenin “bankaların likidite oranlarını bir ölçüde aşındıracağını” da açıklamasına ekledi.
İsrail Merkez Bankası gelecekte potansiyel bir dijital şekel ihracına yönelik araştırma ve hazırlıkların bir parçası olarak ortaya çıkan diğer sorunları da inceleyeceğini ifade ederek, henüz tam olarak dijital şekel üretme kararı almadığını yineledi.