Kripto topluluğunda rahat bir nefes almak için doğru bir zaman. Şimdilik bir Bitcoin yasağı masanın dışında. Bununla birlikte, çalışma kanıtı prosedürüne yönelik eleştiriler devam ediyor. Peki Bitcoin sadece Proof of Stake’e mi geçmeli?
Bitcoin’e yapılan en büyük eleştiri genelde ”Çok fazla enerji kullanıyor, çok kirletici ve bir şekilde işe yaramaz!” Bu görüş kripto paralar için kritik şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nde “Bitcoin yasağı” konusu bir kez daha gündeme geldi. Heyecan verici bir oylamada, MiCa taslağı nihayetinde ECON komitesi tarafından reddedildi. Taslağın savunucuları, öncelikle Bitcoin madenciliğinde kullanılan ve yüksek güç tüketiminin ana nedeni olan fikir birliği süreci olan Proof of Work (PoW) ‘u eleştirdiler.
Bitcoin sınırlı bir emtia
Herhangi bir miktarda basılabilen fiat para birimlerinin aksine, Bitcoin dünyadaki en kıt emtialardan biridir. Miktarı 21 milyon ile sınırlıdır ve bu sayı değiştirilemez. Bitcoin (teknik jargonla madencilik denir) üretmek isteyen herkes bu nedenle enerji toplamalıdır. Bitcoin ağına akan enerji akışı, öncelikle Zorluk Ayarı (DA) tarafından düzenlenir. Bu mekanizma, esasen bir madencinin bir Bitcoin bulabileceği zorluk seviyesini belirler.
Bu nedenle Bitcoin oluşturma süreci, doğası gereği bir iş süreciyle bağlantılıdır. MicroStrategy CEO’su ve Bitcoin maksimalist Michael Saylor, ABD’li Senatör Elizabeth Warren ile karşılıklı olarak şunları söyledi: ”Bitcoin dijital enerjidir. Bu teknoloji ile, herhangi bir miktarda, herhangi bir frekansta, zaman ve mekanda herhangi bir yerde, neredeyse sıfır sürtünme ile herhangi bir miktarda enerji iletebiliriz. Bu mekanik, kimyasal veya elektrik enerjisinden daha akıllı, daha hızlı ve daha güçlüdür.”
Bitcoin iklim katili mi?
Evet, Bitcoin madenciliği mutlak anlamda çok fazla elektrik tüketir. Ancak göreceli olarak, farklı bir resim ortaya çıkıyor. Bitcoin Madencilik Konseyi’ne göre 2021 yılında yıllık elektrik tüketimi 220 TWh idi. Artık Bitcoin’e yatırım yapmanın iklim üzerinde S&P500’e yatırım yapmaktan daha az etkisi olduğunu gösteren hesaplamalar bile var.
Bitcoin Madencilik Konseyi’ne göre, yenilenebilir enerjilerin payı şu anda yüzde 58,5’tir (bkz. Şekil 2). Bitcoin Madencilik Konseyi’nin üye şirketleri bile yüzde 66,1’e geliyor. Ancak Bitcoin’i yasaklarsanız gerçekte ne kadar CO₂ tasarruf edersiniz? Coinshares tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Bitcoin’i hemen kapatarak elde edilebilecek pay, küresel CO₂ emisyonlarının yüzde 0,08’i kadar.
Bitcoin’i kontrol edebilecek veya kontrol edebilecek hiçbir aracı veya banka olmaması için, Bitcoin tek bir kurum tarafından merkezi olarak yönetilmez, dünya çapında sonsuz sayıda bilgisayar (düğüm) tarafından kullanması Bitcoin’in merkezi olmadığının kanıtıdır. Bu şekilde bakıldığında, yüksek güç tüketimi aynı zamanda düşman saldırılarına karşı bir tür korumadır. Örneğin, blok zincirindeki bir işlemi değiştirmek isterseniz, şimdiye kadar kullanılmış olan tüm bilgi işlem gücünü kullanmanız gerekir ve bu kesinlikle imkansızdır. Bu şekilde, Bitcoin ağı bir siperdir ve bugüne kadar dünyanın sansüre en dayanıklı varlığıdır.